Motto: Cand nu-ti place lumea in care traiesti, inventeaza-ti-o singur!

 

 

 

 

Inapoi la prima pagina

Fotografii protejate cu copyright ©Dana Mindru
Nu folositi aceste fotografii fara acordul autorului!

Mai aproape de cer cu 1907 metri. Pe Ceahlău.

CEAHLAU | SCHITUL | CASCADA DURUITOAREA | MAREA ALPINA | TAXA DE REZERVATIE | CABANE | VARFURI SI STANCI: Toaca, Detunatele, Panaghia, Ocolasu Mare | TRASEE SI HARTA | DE STIUT! | ALBUM FOTO CEAHLAU

ALBUM FOTO CEAHLAU 1 * ALBUM FOTO CEAHLAU 2

[Click pe imagini pentru a vizualiza mai bine]

FOTOGRAFII CEAHLAU FOTOGRAFII CEAHLAU FOTOGRAFII CEAHLAU
Varful Toaca domina peisajul din orice directie
FOTOGRAFII CEAHLAU 2FOTOGRAFII CEAHLAU 3FOTOGRAFII CEAHLAU
Versantul nordic al muntelui, privit din Durau (1-2) si statiunea Durau vazuta de la cabana Fantanele, in vale (3)

Nu departe de Piatra Neamt (la 35 kilometri spre vest) se ridica masivul Ceahlau, in Carpatii Orientali. Nu sunt munti inalti, doar un maxim de 1907 metri, dar sunt foarte impresionanti. Cand e senin si vremea e calma, din Piatra Neamt, catre apus, se pot vedea stancile semete ale Ceahlaului. Este o priveliste fantastica. 

FOTOGRAFII CEAHLAUMASIVUL CEAHLAU - Asa se vede Ceahlaul privit de pe soseaua ce inconjoara lacul, ce face legatura dintre Bicaz si Durau. Toata panorama este fantastica si covarsitoare, deoarece ocupa toata perspectiva!

FOTOGRAFII CEAHLAUPIATRA NEAMT vazut intr-o zi senina de pe varful TOACA - Privind spre est de pe Toaca sau de pe platoul de la cabana Dochia, in zilele foarte senine se vede toata Moldova. De aici se vad in zare orasele Bicaz, Piatra Neamt, Roman, unii spun ca in zilele foarte senine se vede si Iasiul, Bucurestiul sau chiar si marea. Eu nu le-am vazut chiar atat de departe, dar ceea ce vezi in jur iti taie rasuflarea, mai ales ca iti dai seama ca esti deasupra tuturor.

FOTOGRAFII CEAHLAU FOTOGRAFII CEAHLAU FOTOGRAFII CEAHLAU
SCHITUL DE PE CEAHLAU

[Click pe imagini pentru a vizualiza mai bine]

FOTOGRAFII CEAHLAUVenerat de daci in antichitate, locul unde Soarele era preaslavit de vechea civilizatie daca, Ceahlaul are si acum o data din an in care este sarbatorit de pelerini: 6 august, numita si ziua Muntelui. SCHITUL DE LEMN (vezi foto sus si dreapta>>) ridicat pe Ceahlau in anii 90, este un loc perfect de reculegere, departe de aglomeratie si stress, unde te simti si mai aproape de Dumnezeu. In fond, aici suntem cu aproximativ 1600 de metri mai aproape de EL! Manastirea de calugari are hramul Schimbarii la fata de pe 6 august si atrage, in aceasta zi, mii de pelerini de prin imprejurimi pentru rugaciune. Acum este in extindere, adaugandu-i-se camere de oaspeti.

MAREA ALPINA - Fenomenul meteo din foto se manifesta dimineata la baza muntelui, in vale. Ce se vede in fata ochilor, inainte ca plafonul de nori sa se risipeasca, iti taie rasuflarea. Iata cateva imagini:

FOTOGRAFII CEAHLAU FOTOGRAFII CEAHLAU FOTOGRAFII CEAHLAU
FOTOGRAFII CEAHLAU FOTOGRAFII CEAHLAU FOTOGRAFII CEAHLAU

Marea alpina pe Ceahlau, privita din mai multe directii: spre Izvoru Muntelui si spre Toaca
[Click pe imagini pentru a vizualiza mai bine]

FOTOGRAFII CEAHLAUCASCADA DURUITOAREA [Click pe imagini pentru a vizualiza mai bine]


Tot in Ceahlau se afla si o cascada, numita "Duruitoarea". Ea poate fi intalnita pe traseul ce coboara de la cabana Dochia spre statiunea Durau sau pe traseul ce pleaca de la cabana Fantanele. Sunetul apei ce cade de la o inaltime de aprox 100 de metri poate fi auzit de departe, de aici provenindu-i si numele.

CABANE [Click pe imagini pentru a vizualiza mai bine]
FOTOGRAFII CEAHLAU FOTOGRAFII CEAHLAU
Cabana Fântânele - pe traseul Durau-Toaca
FOTOGRAFII CEAHLAU
FOTOGRAFII CEAHLAU
Cabana Dochia - la capatul tuturor traseelor (plus gardianul de incredere al cabanei, "cazat" la Salvamont, o frumusete de Saint Bernard)
 
FOTOGRAFII CEAHLAU
Pe Ceahlau, exista mai multe posibilitati de cazare. La baza muntelui, in Durau sau in Izvoru Muntelui, sau pe munte, la cabana Fantanele (pe traseele dinspre Durau catre varf) sau la cabana Dochia (la finalul oricarui traseu). Cabana Fantanele (1220 m altitudine, vezi foto mai sus) este locul de popas cel mai apropiat de baza muntelui, la aproape o ora de urcus din Durau. Cabana Dochia (1750 m altitudine, vezi foto mai sus si dreapta>>) este statia terminus a celor mai multi turisti. Ea poate gazdui turisti in camere de 2, 5, 7, 12, 17 sau chiar mai multe persoane. Confortul este cel obisnuit pentru o cabana de munte, singurele camere care au toaleta proprie sunt cele de 2 persoane de la parter, in rest exista toaleta acceptabila pe palierul de la parter. Nu departe de cabana Dochia se afla si un mic camping pentru amatorii de cort care pot campa pe platoul de pe Piatra Lata. Cea mai confortabila solutie sunt hotelurile din Durau sau casele particulare din Izvoru Muntelui. La baza, se afla si cabana Izvoru Muntelui, in care va puteti caza.

 

VARFURI SI STANCI

FOTOGRAFII CEAHLAU FOTOGRAFII CEAHLAU Varful Panaghia
FOTOGRAFII CEAHLAU
VARFUL TOACA (1904 m, desi cel mai vizibil, nu este si cel mai inalt din masiv) - Pentru a ajunge in varf, s-a construit cu multi ani in urma o scara din lemn foarte impresionanta de peste 400 de trepte, care acum este nefunctionala, fiind complet distrusa, dar face inca parte din peisaj. Se poate ajunge in varf pe cararile formate pe versant. Daca poti infrunta haul pe care il lasi in urma la urcus si reusesti sa ajungi in varf, de aici vezi o panorama incredibila spre toata Moldova inconjuratoare.  In apropierea varfului Toaca, functioneaza o statie meteo (vezi foto dreapta>>), ale carei aparate de masura sunt amplasate chiar in varful muntelui.

FOTOGRAFII CEAHLAU  FOTOGRAFII CEAHLAU
OCOLASU MARE (1907 m, in cel mai indepartat punct din foto) SI REZERVATIA NATURALA PROTEJATA  (aici accesul turistilor este restrictionat)

[
Click pe imagini pentru a vizualiza mai bine]

OCOLASU MARE (1907 m) a fost numit rezervatie naturala, astfel incat accesul pana pe varful Ocolasului a fost interzis sau cel putin limitat. De asemenea, in semn de respect pentru vizita voastra in Ceahlau, se plateste la Salvamont (are baza in Izvoru Muntelui, in Durau si la Dochia) o taxa de rezervatie, o suma ce va fi achitata ori odata cu taxa de cazare la cabana Dochia, ori la intrarea pe trasee, la baza muntelui.

TAXA DE REZERVATIE - O nota buna de adus celor care administreaza acum parcul national Ceahlau. Turistii trebuie sa plateasca o taxa de rezervatie de 3,5 ron (pentru studenti, pensionari, luati acte doveditoare in acest sens!) sau 7 ron (restul lumii) la inceputul traseelor (exista niste cladiri special amenajate spre care sunteti indrumati in Durau sau Izvoru Muntelui), dar merita, pentru ca este curatenie la tot pasul! Bravo! La ultima mea vizita pe Ceahlau - august 2007 - am fost placut surprinsa de curatenia de pe traseu! Acum... nu stiu!

FOTOGRAFII CEAHLAUPIATRA LACRIMATA [Click pe imagine pentru a vizualiza mai bine] - Pe langa imaginea varfului Toaca din fundal, puteti vedea in prim plan o stanca cu o forma deosebita. Este numita Piatra Lacrimata (<<vezi foto stanga) - foarte aproape de cabana Dochia, pe traseul ce coboara spre Durau - si este considerata un punct de reper pe toate hartile turistice ale muntelui. Seamana oarecum cu o "baba" din Bucegi...

HARTA CU TRASEELE DIN CEAHLAUTRASEE IN CEAHLAU - Traseele difera intre 4 si 6 ore la urcus sau coborare, sau 2-3 ore in circuit. Iata cateva dintre ele, pe care le-am urmat si eu de-a lungul anilor, fara a ma considera un bun practicant al turismului montan, ci mai degraba unul ocazional, fara antrenament. VEZI AICI HARTA DETALIATA (Harta apartine Salvamont Ceahlau si o primiti de la oficiile unde se plateste taxa de rezervatie, la intrarea pe traseele cheie)

FOTOGRAFII CEAHLAU Vezi aici traseele si punctele de reper indicate sumar pe o fotografie luata de pe varful Toaca spre sud [Click pe imagini pentru a vizualiza mai bine]

FOTOGRAFII CEAHLAUTRASEU USOR, insemnat pe harta cu punct albastru - Din Izvoru Muntelui (790 m alt.) pana la cabana Dochia (1790 m alt), prin curmatura Lutu Rosu. Repere importante: rezervatia Polita cu Crini, Piatra cu Apa, stancile Detunatele (vezi foto dreapta>>). Desi usor, este mai plictisitor, in sensul ca cele mai spectaculoase privelisti pot fi admirate in doua mari versante, cel care priveste spre varful Toaca din spatele muntelui, si ceva mai tarziu cel care priveste spre Piatra Lata si cabana Dochia. Este un traseu pentru cei "grabiti" sau fara antrenament special. Multi fac acest traseu pentru performante personale, incercand sa bata recordul la urcus sau coboras. Am auzit si de recorduri de jumatate de ora la coborare (in fuga desigur). De vazut: Detunatele

FOTOGRAFII CEAHLAUTRASEU USOR, insemnat pe harta cu dunga rosie, in jur de 3 ore - Din Durau urcati spre cabana Fantanele, unde ar trebui sa ajungeti in aprox. o ora. Faceti o pauza, beti apa de la izvor, bucurati-va de peisaj FOTOGRAFII CEAHLAU(varful Toaca in toata splendoarea, vezi foto sus) si apoi continuati spre varf la pas. Ar trebui sa ajungeti in vreo 3 ore, cu traseu usurel prin padure, in care mai apar cateva luminisuri spectaculoase cu vedere spre stanci. Veti trece la un moment dat pe langa o stanca cu forma deosebita, numita Cusma Dorobantului (vezi foto dreapta>>). E recomandabil pentru orice varsta, nefiind un traseu foarte solicitant. De vazut: varful Toaca si varful Panaghia

FOTOGRAFII CEAHLAUTRASEU GREU, insemnat pe harta cu cruce rosie, 4,5 ore de mers - De la cabana Dochia spre Durau. Il recomand pentru coborare, pentru ca panta este extrem de abrupta. Nu e usor nici la coborare, darmite la urcus! Dar este un traseu palpitant, inceputul este spectaculos, avand mereu peisajul alpin in fata ochilor. Pe traseu intalniti si cascada Duruitoarea (<<vezi foto stanga), unde faceti un popas de toata frumusetea, apoi la pas catre Durau inca vreo ora si ceva. De vazut: Cascada Duruitoarea

FOTOGRAFII CEAHLAUTRASEU PARTIAL USOR, insemnat pe harta cu dunga albastra - Din Bicazul Ardelean  se poate urca si cu masina trecand prin Poiana Stanilelor (1405 m, vezi foto dreapta>>) pana la Curmatura Stanilelor. Pana aici poate ajunge masina, fiind singurul traseu auto pana mai aproape de varf, venind pe un drum forestier de la Bicazul Ardelean, dar de aici incepeti s-o luati la pas, si ar mai fi vreo ora pe jos pana la Dochia. Este indicat celor grabiti, care nu au timp sa urce pe trasele obisnuite. De vazut: poiana Stanilelor

FOTOGRAFII CEAHLAUTRASEU DIFICIL, insemnat pe harta cu dunga rosie apoi cruce albastra - Din Izvoru Muntelui pana la cabana Dochia prin Poiana Maicilor. Repere: Poiana Maicilor (1326 m), superb loc de popas, Turnu lui Budu si Ana (o zona spectaculoasa printre stanci ametitoare si urcus pieptis - sau coboras abrupt, depinde de unde vii), Ocolasul Mic, Ocolasul Mare (<<vezi foto stanga, 1907 m, cel mai inalt varf din masiv). Desi dificil si lung, este foarte impresionant, privelistile fiind incantatoare pentru amatorii de teren stancos si abrupt. Nu este recomandabil celor fara antrenament si ar fi mai bun pentru coborare, depinde de picioarele fiecaruia, cu exceptia zonei din apropierea platoului de la cabana Dochia, unde va asteapta o zona de grohotis unde mai bine va luati o sanie sau blindati-va cu pernute in anumite zone ale corpului. De vazut: Ocolasu Mare cu Jgheabul Lupilor

FOTOGRAFII CEAHLAUTRASEU SEMI-DEFICIL, insemnat pe harta cu punct albastru, apoi triunghi albastru din curmatura Lutu Rosu - Din Izvoru Muntelui  pana la cabana Dochia, prin traseul Jgheabul cu Hotaru (<<vezi foto stanga). Repere: stanca Dochiei, stanca lui Cobal, Vulturul lui Traian, Santinela. In general, un traseu usor, cu exceptia ultimei parti, care este foarte dificila, cu un urcus foarte abrupt. Merita incercat la coborare, daca va tin genunchii

FOTOGRAFII CEAHLAUTRASEU USOR IN CIRCUIT - Daca doriti un traseu mai palpitant, alegeti varianta coborarii jgheabului ce porneste de la statia meteo in jos (vezi foto dreapta>>), sau altul in care sa urcati Jgheabul Lupilor, de la baza Ocolasului Mare. Nu sunt recomandate oricui, dar sunt sanse minime sa te ratacesti, reperele principale - cabana Dochia, Ocolasul Mare sau Toaca - fiind vizibile "de la o posta". In unele zone, florile de colt sunt la tot pasul, depinde de perioada din an cand ajungeti acolo. Trebuie totusi sa stai bine cu raul de inaltime, ceea ce lasi in spate fiind ametitor... De vazut: varful Toaca cu jgheabul cabanei

FOTOGRAFII CEAHLAU FOTOGRAFII CEAHLAUTRASEU USOR IN CIRCUIT - Un alt traseu, mai pentru lenesi, incepe de la cabana Dochia pe la statia meteo pana la Toaca, foarte usor, pe curba de nivel pana la baza varfului, apoi urcand pe cararile de langa treptele de lemn ce duc pana sus (eh, aici e ceva mai dificil, dar merge...). Treptele nu mai sunt practicabile, deci fiti pregatiti sa urcati pe jos. Vantul bate uneori foarte tare, deci imbracati-va bine. Cand urcati, mai bine nu va uitati ce lasati in urma. Oricum veti vedea la coborare. Sa nu scanciti atunci ca vreti sa luati liftul, ca altfel dormiti pe antena de telefonie din varf :-) Un eveniment cu totul deosebit observat aici a fost descris de unii turisti care au urcat pe varful Toaca la rasarit, vara. In jurul orelor 7 am, varful este deasupra norilor, iar umbra care se profileaza peste nori cu soarele la rasarit are forma perfect piramidala! Unii vorbesc si de o legenda legata de formarea unei holograme dintr-un anumit unghi - povestea e scrisa pe un panou la baza varfului Toaca - dar eu cred ca despre acest fenomen, descris mai sus, este vorba! De vazut: statia meteo

FOTOGRAFII CEAHLAUTraseele foarte dificile nici nu le mai amintesc, fiind pentru adevaratii impatimiti ai muntelui care oricum le cunosc, fara a le trece acum in revista.
Varfuri reprezentative: 
Toaca - Ocolasul Mare - Panaghia - Ghedeon
Cabane: Dochia - Fantanele - Izvoru Muntelui
Stanci cu forme deosebite: Detunatele - stanca Dochiei - stanca Faraonului - Santinela - Piatra Lata - Piatra cu apa - Turnu lui Budu si Ana
Alte repere: statia Meteo - manastirea de pe Ceahlau - cascada Duruitoarea - rezervatia Polita cu Crini - rezervatia Ocolasu Mare
Izvoare
- Gasiti izvor in Izvoru Muntelui, la cabana Dochia, langa manastire, pe traseul catre cabana Fantanele, catre cascada Duruitoarea si pe traseul catre Stanile. Mici izvorase se gasesc pe toate traseele inscrise pe harta.

DE STIUT! Pe Ceahlau nu se poate urca decat cu pasul, deci nu exista trasee rutiere pana in varf, nici teleferic sau telecabina. Deci luati-va incaltari comode! Nu aveti ce cauta aici nici cu sandale, nici cu pantofi de oras! * Pe Ceahlau se poate intinde cortul pe un platou din apropierea cabanei Dochia. * Confortul de cazare la cabana este scazut, deci nu sperati ceva iesit din comun, ca atare nu veniti aici daca vreti o vacanta de vis. * Vremea este schimbatoare, sunt zile perfecte, cu cer senin cu vizibilitate pe sute de kilometri in jur, alte zile cu ceata cand nu vezi la doi pasi. * Pe Ceahlau nu se poate face gratar, focul este interzis. * Pe Ceahlau nu exista poiene pentru un pic-nic de weekend. Daca asta cautati, ramaneti la baza! Sus urca doar turisti care doresc imagini superbe, miscare si aer curat. * Pe Ceahlau exista si pericole: in afara de avalanse de pietre pe alocuri, vanturi puternice, grohotisuri si stanci inalte unde e mai bine sa nu va urcati daca aveti rau de inaltime, in unele perioade ale anului aici se pot intalni si vipere, dar incidenta aparitiilor este mica, nu va speriati!

FOTOGRAFII: Va ofer aici doua albume cu fotografii facute de mine pe Ceahlau in ultimii ani si comentarii succinte. ALBUM FOTO CEAHLAU 1 * ALBUM FOTO CEAHLAU 2

Această pagină face parte din siteul www.dana.acvaria.com * Mergi la prima pagină pentru a citi si restul!

eXTReMe Tracker