Motto: Cand nu-ti place lumea in care traiesti, inventeaza-ti-o singur!

 

 

 

 

Inapoi la prima pagina

Fotografii protejate cu copyright ©Dana Mindru
Nu folositi aceste fotografii fara acordul autorului!

Repere evreiesti din zonã


Click pe imagine pentru a vizualiza mai bine

Am observat un interes aparte pentru locurile evreiesti din Piatra Neamt unde grupuri mari de turisti din Israel sau din  oricare alta parte a lumii vin special pentru a vizita locurile de origine ale stramosilor lor. Nu demult am cunoscut o pereche de americani care au venit sa calce pe acelasi pamant al parinitilor si bunicitlor lor nascuti in aceasta parte a tarii, venirea pentru prima data in Piatra Neamt declansandu-le nostalgii puternice.

In Piatra Neamt mai exista o comunitate de aprox. 200 de evrei care se aduna la sinagoga veche din centrul orasului, nu departe de hotelul Ceahlau. De fapt, in acest loc exista trei sinagogi: una subterana veche de 700 de ani, a doua din lemn, veche de 500 de ani de pe vremea lui Stefan cel Mare si Petru Rares si o alta, inalta, impunatoare - Templul Leipziger - veche de aprox. 70 de ani, unde se sarbatoresc ceremoniile specifice evreilor. Se spune ca acestea sunt unele din cele mai vechi lacasuri de rugaciune evreiesti din Europa, aceasta faima atragand grupuri mari de turisti de pretutindeni. Aici exista singura sinagoga din lemn din Europa, construita in secolul XV.

In afara orasului, pe dreapta soselei ce duce la Bicaz, se gaseste si un stravechi cimitir evreiesc impartit in doua sectoare: unul foarte vechi, cu cripte din secolul XIX, si unul mai nou, cu cripte de dupa anul 1900. Exista un registru destul de bine pus la punct cu privire la mormintele din cimitirul evreiesc, astfel incat aici vin adeseori nepoti sau stranepoti ai evreilor ce au trait si au murit in Piatra Neamt. Cimitirul nu poate fi vizitat sambata, zi in care au de fapt loc si intrunirile comunitatii la sinagoga.

Această pagină face parte din siteul www.dana.acvaria.com * Mergi la prima pagină pentru a citi si restul!

eXTReMe Tracker