Motto: Cand nu-ti place lumea in care traiesti, inventeaza-ti-o singur!

 

 

 

 

Inapoi la prima pagina

Fotografii protejate cu copyright ©Dana Mindru
Nu folositi aceste fotografii fara acordul autorului!

Neamt-ul spiritual.
Biserici. Mănăstiri. Schituri.

Click pe imagini pentru a vizualiza mai bine

Zona Neamt este încărcată de spiritualitate, iar seria lăcasurilor de cult este bogată începând chiar cu Piatra Neamt, dar continuă pe tot teritoriul judetului

În PIATRA NEAMT

BISERICI PIATRA NEAMT BISERICI PIATRA NEAMT Biserica din Dărmănesti, construită în anii 90, cu hramul Cv. Parascheva

BISERICI PIATRA NEAMT Biserica Precista, cea mai frumoasă biserică din Piatra Neamt

BISERICI PIATRA NEAMT BISERICI PIATRA NEAMT BISERICI PIATRA NEAMT
Biserica lui Stefan cel Mare,
cu hramul sf. Ioan Botezătorul
[VEZI INTREAGA GALERIE FOTO - COMPLEXUL ISTORIC PIATRA NEAMT- 10 fotografii]

CIRCUIT ORTODOX IN NEAMT

TRASEU (PELERINAJ) RECOMANDAT IN CIRCUIT: Plecare din PIATRA NEAMT spre BICAZ > Man. Bistrita > Man. Pangarati > DURAU > Schit Durau >  Schit Ceahlau > Inapoi in POIANA LARGULUI > Man. Petru Voda > Spre TARGU NEAMT > Man. Neamt > Man. Secu > Man. Sihastria > Man. Sihla > Inapoi in TARGU NEAMT spre PIATRA NEAMT > Man. Agapia > Man. Varatec > Man. Horaita > Man. Almas > Inapoi la PIATRA NEAMT

MANASTIREA BISTRITA - NEAMTIncepe periplul spiritual la Mănăstirea Bistrita (manastire de calugari) - La 9 km de Piatra Neamt spre Bicaz a fost ridicata in 1400 ca principala ctitorie a lui Alexandru cel Bun, care isi doarme aici somnul de veci. Zidurile noi au fost adăugate in timpul lui Stefan cel Mare si Petru Rares. Pictura a fost realizata in sec. XVI. Aici se gaseste icoana Sfintei Ana, făcătoare de minuni. Este cea mai apropiată mănăstire de oras, de aceea aglomeratia este mai mare în zilele de sărbătoare.

MANASTIREA BISTRITA. Locatie: comuna Alexandru cel Bun, judetul Neamt, la aprox 10 km vest de Piatra Neamt. Manastire de calugari. Hram: Adormirea Maicii Domnului (15 august) si Izvorul Tamaduirii (prima vineri dupa Paste). Ctitorie: 1402 Alexandru cel Bun, 1498 Stefan cel Mare, 1546 Petru Rares, 1554 Alexandru Lapusneanu. Contine: catedrala de piatra, turn-clopotnita, curte domneasca, ziduri intarite, chilii. Importante aici: icoana facatoare de minuni a Sfintei Ana, lespezi funerare Alexandru cel Bun, aproape de oras, sosea asfaltata.

In drum spre Bicaz, poti face un popas la manastirea de calugari Pangarati.

MANASTIREA PANGARATI. Locatie: comuna Pangarati, la 15 km vest de Piatra Neamt. Manastire de calugari. Hram: Sf. Dimitrie (26 oct) și Soborul Sf. Arh. Mihail și Gavril (8 nov).Ctitorie: 1560 Alexandru Lapusneanu. Turn-clopotnita, 2 biserici de piatra suprapuse, chilii, zid intarit, peisaj superb, se ajunge cu masina.

Dupa ce treci de barajul de la Bicaz si coada lacului, ia-o spre Durau, unde poti vizita Schitul Durău ce provine din secolul XVII. Pictura poarta semnatura lui Nicolae Tonitza dupa o tehnica speciala de topire a culorilor in ceara. Schitul se afla in statiunea Durau, chiar la poalele Ceahlaului.
MANASTIREA DURAU - NEAMT MANASTIREA DURAU - NEAMT MANASTIREA DURAU - NEAMT

MANASTIREA DURAU. Locatie: statiunea Durau, comuna Ceahlau, la 100 km nord-vest de Piatra Neamt. Manastire de maici. Hram: Bunavestire (24 martie).Ctitorie: sec. XVII. Picturi murale de Nicolae Tonitza. Icoana maicii Domnului, facatoare de minuni. Clopotnita veche din lemn, chilii, centrul cultural-pastoral, Peisaj superb, drum asfaltat, se ajunge cu masina.

Daca tot ai ajuns aici, la poalele Ceahlaului, urca pe jos, pana sus, la cabana Dochia. In apropierea cabanei, pe platoul larg din varf, se afla Schitul de pe Ceahlău (schit de calugari) , construit în 1992, ce poarta hramul Schimbarea la fată din luna august, zi ce atrage aici sute de pelerini din imprejurimi. Schitul este construit din lemn la una din cele mai mari altitudini din Europa. Este o bisericută intimă unde îl simti pe Dumnezeu mai aproape ca nicaieri altundeva. Panorama din fata schitului este superba, cu toata valea către Durău si către varful Toaca, cu un peisaj spectaculos.

SCHITUL DE PE CEAHLAU - NEAMT SCHITUL DE PE CEAHLAU - NEAMT SCHITUL DE PE CEAHLAU - NEAMT

SCHITUL DE PE MUNTELE CEAHLAU. Locatie: Pe muntele Ceahlau, la 1770 m altitudine, in apropiere de cabana Dochia. Schit de calugari. Hram: Schimbarea la fata (6 august) si Stefan cel mare si Sfant (2 iulie). Ctitorie: 1993 - Mitropolitul Daniel. Bisericuta din lemn, peisaj superb.

Din Durau, intoarce-te la Poiana Largului, ca sa o iei pe drumul ce duce la Targu Neamt. Pe acest drum ajungi la Manastirea Petru Voda (manastire de calugari), un lacas de pelerinaj al crestinilor de pretutindeni care vin sa il intalneasca aici pe un duhovnic cu har, Parintele Iustin. Datorita renovarilor recente, biserica pare noua, este foarte frumoasa, cu pereti pictati cu fresce superbe. Pelerinii pot primi gazduire peste noapte aici, deoarece perioada de asteptare pentru a intra in chilia Parintelui Iustin poate fi foarte lunga.
MANASTIREA PETRU VODA - NEAMT MANASTIREA PETRU VODA - NEAMT MANASTIREA PETRU VODA - NEAMT
Manastirea Petru Voda: intrarea, manastirea si o fresca de pe peretele exterior al manastirii

MANASTIREA PETRU VODA. Locatie: comuna Poiana Teiului, judet Neamt, 50 km nord de Bicaz, la coada Lacului. Manastire de calugari. Hram: Soborul Sf. Arh. Mihail si Gavril (8 nov.) Ctitorie: 1991. Fresce murale, peisaj superb. Locul de veci al parintelui Iustin.

Continua drumul spre Targu Neamt, si traverseaza orasul catre Mănăstirea Neamt (sec. XIV-XV), cea mai veche asezare monahala din Moldova. A fost ctitorie a lui Petru I Musat, Alexandru cel Bun si Stefan cel Mare. In 1986, gasirea moastelor unui sfant necunoscut a atras faima manastirii. Locul in care au fost gasite moastele - ceea ce a nascut adevarate legende ale locului - este si acum marcat pe aleea principala a manastirii, iar moastele odihnesc in pronaos. In apropiere se afla Casa Memoriala Mihai Sadoveanu si Rezervatia de zimbri Dragos Voda (aici se afla o mini-gradina zoologica foarte frumoasa, in care "vedetele" sunt cei cativa zimbri, printre ultimele exemplare din Europa).

MANASTIREA NEAMT. Locatie: comuna Vanatori-Neamt, jud. Neamt, 15 km nord-vest de Targu Neamt. Manastire de calugari. Hramul: Inaltarea Domnului. Ctitorie: sex XIV-XV, Petru I Musat, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare. Catedrala renovata, pictura murala interioara, curte interioara larga, chilii, ziduri intarite din piatra, turn-clopotnita cu 11 clopote, icoana Maicii Domnului, facatoare de minuni.

Treci de bifurcatia care duce spre Manastirea Neamt si - undeva in dreptul comunei Vanatori - o iei pe un drum lateral spre stanga care ajunge la Manastirea Secu, un alt lacas cu aer special, datorita zidurilor de piatra ce inconjoara biserica. La ultima mea vizita acolo (2007) pictura exterioara era in renovare. Mi se pare un loc special datorita zidurilor inalte, fortificate, ca de cetate.
MANASTIREA SECU - NEAMT MANASTIREA SECU - NEAMT MANASTIREA SECU - NEAMT

[
VEZI INTREAGA GALERIE FOTO - Manastirea SECU - 8 fotografii]

MANASTIREA SECU. Locatie: comuna Vanatori-Neamt, jud. Neamt. Manastire de calugari. Hramul: Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul (29 august). Ctitorie: 1602 Nestor Ureche. Catedrala renovata, pictura murala interioara, curte interioara larga, chilii, ziduri intarite din piatra, turn-clopotnita.

Pe acelasi drum, mai departe, ajungi la Mănăstirea Sihastria (manastire de calugari), ridicata in anii 1655, dar edificiul actual dateaza din 1825. Acest lacas de cult a fost locul de meditatie al parintelui Cleopa. Acum, in acelasi spatiu exista doua biserici: cea noua (construita in anii '90) si cea veche.

MANASTIREA SIHASTRIA - NEAMT MANASTIREA SIHASTRIA - NEAMT MANASTIREA SIHASTRIA - NEAMT
[VEZI INTREAGA GALERIE FOTO - Manastirea SIHASTRIA - 12 fotografii]

Manastirea SIHASTRIA (biserica noua, biserica veche si portalul de la intrarea in incinta). Locatie: comuna Vanatori-Neamt, jud. Neamt, la 20 km de Targu Neamt. Manastire de calugari. Hramul: biseirica veche - nasterea Maicii Domnului (8 septembrie), biserrica noua - sf. Teodora de la Sihla (7 august). Ctitorie: 1655 sihastrul Atanasie si 1997 - sfintirea bisericii noi. Biserica veche si catedrala noua, pictura murala noua interioara, curte interioara larga, chilii, turn-clopotnita, drum asfaltat, se ajunge cu masina.

In munti, mai sus de Sihastia, se afla un loc ascuns printre stanci, Pestera Sfintei Teodora de la Sihla, loc de pelerinaj si rugaciune, in care si-a petrecut cativa ani din viata, in izolare totala si rugaciune, sf. Teodora de la Sihla. In foto se vad: stanca sf. Teodora, si - din doua directii - pestera sfintei. Pestera este intr-un spatiu ingust dintre doua stanci inalte, in care a fost creat un altar de rugaciune. Atmosfera este deosebita... In apropierea pesterei se afla si o stanca de o forma mai deosebita, ce poate fi escaladata si pe o scara, loc unde legenda spune ca pasarile cerului ii aduceau de mancare Sfintei. In fotografia a treia din seria de sus, se intrevede printre stanci, in fundal, altarul luminat de lumanari arzand. Un loc care trebuie neaparat vizitat, atat pentru frumusetea locului, cat si pentru incarcatura spirituala a zonei. Se poate ajunge ori pe un traseu marcat prin padure, la pas timp de aproape o ora de la Sihastria,  ori pe un drum forestier de cateva minute cu masina.

 TEODORA DE LA SIHLA - NEAMT TEODORA DE LA SIHLA - NEAMT TEODORA DE LA SIHLA - NEAMT
[VEZI INTREAGA GALERIE FOTO - schitul SIHLA - 7 fotografii]

Stanca  si pestera Sfintei Teodora de la Sihla si schitul Sihla. Locatie: comuna Vanatori-Neamt, judet Neamt, la 25 km de Targu Neamt. Manastire de maici. Hram: nasterea Sf. Ioan Botezatorul (7 ianuarie) Ctitorie: 1741 familia  Cantacuzino. Curte interioara larga, biserica de lemn, chilii, peisaj superb, drum forestier, se ajunge cu masina.

Intoarce-te la Targu Neamt si porneste inapoi spre Piatra Neamt. In drum. fa un ocol la Mănăstirea Agapia (1644 - manastire de maici), celebra pentru picturile interioare realizate in 1860 de pictorul Nicolae Grigorescu la numai 22 de ani. Aici se afla si un muzeu cu numeroase lucrari de-ale pictorului. Locul merita vazut si pentru frumusetea curtii interioare a manastirii, unde florile ingrijite de maici incanta vizitatorii.

MANASTIREA AGAPIA. Locatie: comuna Agapia, judet Neamt, la 12 km sud de Targu Neamt. Manastire de maici. Hram: Soborul sf. Arhangheli Mihail si Gavril (8 nov). Ctitorie: 1642-1647. Curte interioara larga, chilii, peisaj superb, drum asfaltat, se ajunge cu masina, legatura pe drum forestier cu manastirea Varatec. Picturi murale de Nicolae Grigorescu, casa memoriala Alexandru Vlahuta, mormantul Veronicai Micle.

MANASTIREA VARATEC - NEAMTDe aici ajungi usor la Manastirea Varatec (1785 - manastire de maici) - La 4 km de Baltatesti si 38 km de Piatra Neamt spre Targu Neamt, pe o sosea laterala, se afla Mănăstirea de maici, Văratec, într-o zona de un pitoresc aparte, ceea ce a atras de-a lungul timpului nume celebre ale culturii romanesti: M. Eminescu, Al. Vlahuta, M. Sadoveanu, C. Hogas. In apropiere se gasesc doua rezervatii naturale superbe: "Codrii de arama" - o padure de goruni seculari - si "Padurea de argint", o padure de mesteceni de 200 de ani. Din Varatec se poate ajunge la Agapia printr-un drum de padure numit "Drumul Reginei". Zona a jucat un rol important si in creatia lui Eminescu, precum in versurile: "De treci codrii de arama de departe vezi albind/ Si-auzi mandra glasuire a padurii de argint" (Mihai Eminescu -  Calin, file de poveste VIII)

MANASTIREA VARATEC. Locatie: comuna Agapia, judet Neamt, la 12 km sud-vest de Targu Neamt. Manastire de maici. Hram: Adormirea Maicii Domnului (15 august) Ctitorie: 1785, reconstruita in 1808-1812. Curte interioara larga, biserica de piatra, chilii, peisaj superb, drum asfaltat, se ajunge cu masina.

In dreptul comunei Cracaoani, poti ajunge, prin padure, la Mănăstirea Horaita (1725) la 12 km de Piatra Neamt. De aici se ajunge si la schitul Horaicioara (pe drum forestier). Zona este minunata, iar drumul prin padure (de la Almas) este o placere pentru un sofer cu masina tare! Off-road, nu alta!

MANASTIREA HORAITA. Locatie: comuna Cracaoani, Judet Neamt, la 25 km nord-vest de Piatra Neamt. Manastire de calugari. Hram: Botezul Domnului (6 ianuarie). Ctitorie: 1824, 1848-1867. Detalii: turn-clopotnita, peisaj superb in padure, drum forestier, se ajunge cu masina.

MANASTIREA ALMAS - NEAMTInainte de a ajunge la Piatra Neamt, abate-te putin si pe la Manastirea Almas (manastire de calugari) - La 15 km de Piatra Neamt, pe drum asfaltat, in comuna Almas, exista o manastire frumoasa si noua, terminata dupa anul 2000. In fiecare seara bate toaca si trag clopotele, ritual foarte placut, in aceasta liniste desavarsita. Cand se apropie nori de furtuna  peste sat, calugarii trag clopotele, iar norii se risipesc in cateva minute! Miracol?!?

MANASTIREA ALMAS. Locatie: sat Almas, comuna Garcina, Judet Neamt, la 13 km nord de Piatra Neamt. Manastire de calugari. Hram: Duminica Tuturor Sfintilor (prima duminica dupa Rusalii). Ctitorie: 1715 Ecaterina Cantacuzino, 1821 Lupu Bals, renovata complet in prezent. Detalii: turn-clopotnita, pictura interioara noua, peisaj superb in padure, sosea asfaltata, aproape de oras, se ajunge cu masina.

Recomandare: Vizitati siteul special dedicat manastirilor din judetul Neamt (un site NEAMT.RO)

Această pagină face parte din siteul www.dana.acvaria.com * Mergi la prima pagină pentru a citi si restul!

eXTReMe Tracker