Motto: Cand nu-ti place lumea in care traiesti, inventeaza-ti-o singur!

 

 

 

 

Inapoi la prima pagina

Fotografii protejate cu copyright ©Dana Mindru
Nu folositi aceste fotografii fara acordul autorului!

Judetul Neamt

AMPLASARE GEOGRAFICA: Judetul Neamt este plasat in partea de nord-est a Romaniei, in regiunea istorica numita Moldova. Se invecineaza la nord cu judetul Iasi si Suceava, la est cu judetele Iasi si Vaslui, la sud cu judetul Bacau iar la vest cu judetele Harghita si Suceava.

LOCALITATI: In cadrul judetului se gasesc doua municipii (Piatra Neamt - resedinta de judet, si Roman), trei orase (Targu Neamt, Bicaz si, de curand, Roznov), 70 de comune si 347 de sate.

POPULATIE: In anul 2000 populatia judetului se ridica la 587.140 de locuitori, repartizati astfel:

  • in Piatra Neamt - 123.700 locuitori

  • in Roman - 80.900 locuitori

  • in Targu Neamt - 22.200 locuitori

  • in Bicaz - 8.900 locuitori

Pentru ca m-am nascut si traiesc aici, nu pot spune ca mi-ar placea sa locuiesc in alta parte a tarii desi am vizitat cateva locuri superbe de-a lungul timpului. Am vizitat Bucegii dar i-am comparat mereu cu Ceahlaul. Am ajuns la mare, dar tot la muntii nostri m-am intors cu gandul. Am vizitat Budapesta, dar mi-a sarit inima in piept de bucurie cand am pus din nou piciorul pe pamant nemtean. Sunt prea legata de aceasta zona? Probabil, dar intotdeauna zic ca merita! In acest site am sa va insotesc in cateva locuri pe care eu le iubesc cel mai mult. Daca veti ajunge vreodata pe aici, vizitati-le fara intarziere. Veti descoperi o Romanie altfel decat credeati. Muntii sunt marea mea pasiune. Daca as putea sa aleg sa ma reincarnez intr-unul din regnurile naturii, as vrea sa ma intorc la regnul mineral si sa fiu munte, o stanca din Ceahlau. Deci ati ghicit: locul meu preferat in fiecare vara este Ceahlaul Nu departe de aici, la punctul de intalnire dintre judetul Neamt cu Harghita, la confluenta Moldovei cu Transilvania, descoperi un spatiu magic: Cheile Bicazului si Lacu Rosu unice in felul lor, in care apa si stanca se combina perfect intr-un peisaj spectaculos. Orasul meu, Piatra Neamt are ceva deosebit. O spun eu, dar au spus-o multi care au ajuns prin aceste locuri. Care e reteta? Putina istorie, putina spiritualitate, putin pitoresc, putin provincialism. Daca tot vorbeam de istorie, veti gasi multe marturii ale trecutului si in Piatra Neamt, dar pentru mine spatiul cel mai incarcat de istorie mi se pare Targu Neamt, unde Cetatea Neamtului vegheaza de pe munte toata zona. Ultima oara cand am ajuns acolo, am incercat sa-mi imaginez ce vedea Stefan cel Mare de pe creneluri. Un alt loc aparte sunt manastirile si schiturile din imprejurimi, unele celebre, pentru care strainii fac mii de kilometri pentru a descoperi latura noastra spirituală (numai noi nu am descoperit-o încă...?!?).

Evident, nu numai ortodoxia este prezenta in judet, ci si lacase ale altor religii, dintre care am ales drept reprezentativa sinagoga din Piatra Neamt. Am adaugat aceasta pagina observand un trafic mare de vizitatori din Israel. Sunt multe de spus despre aceasta parte a tarii, deci daca aveti ceva timp, puteti vizita si pagina dedicata resurselor nemtene descoperite pana acum pe internet. 

PUNCTE DE REPER IN JUDET

CETATEA NEAMTULUI - Targu Neamt
CURTEA DOMNEASCA - Piatra Neamt
CETATEA DACICA de la Batca Doamnei - Piatra Neamt
STATIUNEA TURISTICA - Durau
STATIUNEA BALNEO-CLIMATERICA - Oglinzi
STATIUNEA BALNEO-CLIMATERICA - Baltatesti
Manastiri:  AGAPIA, VARATEC, NEAMT, BISTRITA, SECU, SIHASTRIA, DURAU, HORAITA, BISERICANI, PANGARATI, PETRU VODA
Biserica Episcopiei - Roman
CASA MEMORIALA ION CREANGA - Humulesti
CASA MEMORIALA MIHAIL SADOVEANU - Vanatori Neamt
CASA MEMORIALA VERONICA MICLE - Targu Neamt
CASA MEMORIALA CALISTRAT HOGAS - Piatra Neamt
Muzeul de Istorie Piatra Neamt
Muzeul de Arta Piatra Neamt
Casa mesterului popular Nicolae Popa - Tarpesti

Recomand siteul special dedicat judetului Neamt (un site NEAMT.RO)

Această pagină face parte din siteul www.dana.acvaria.com * Mergi la prima pagină pentru a citi si restul!

eXTReMe Tracker