Motto: Cand nu-ti place lumea in care traiesti, inventeaza-ti-o singur!

 

 

 

 

Inapoi la prima pagina

Fotografii protejate cu copyright ©Dana Mindru
Nu folositi aceste fotografii fara acordul autorului!

Piatra Neamt istoric.
Semnele trecerii lui Stefan cel Mare

Zona Neamt a fost locuită încă din secolul al doilea înainte de Cristos, perioada din care datează primele cetăti dacice descoperite la Cozla si Bâtca Doamnei. Ruine ale stravechii asezari pot fi văzute si acum, dar cele mai multe dovezi pot fi vizitate la Muzeul de Istorie din Piatra Neamt,

In 1387-1392 este prima data mentionat documentar orasul Piatra Neamt cu numele de Piatra lui Craciun.  Totusi, ceea ce conferă aerul istoric acestui oras provine din epoca lui Stefan cel Mare. In 1491, în timpul lui Stefan cel Mare se ridică la Piatra Curtea Domnească din care fac parte Biserica Sf. Ioan si turnul clopotnită.

In fotografiile de mai jos vedeti zona istorică a orasului - un ansamblu arhitectonic ce contine o parte din curtea domnească de pe timpul lui Stefan cel mare, conservate în stare excelentă fiind biserica sf. Ioan, turnul clopotnită si câteva ruine pitoresti. Zona este centrul de atractie al orasului, simbol al urbei.

COMPLEXUL ISTORIC PIATRA NEAMT COMPLEXUL ISTORIC PIATRA NEAMT COMPLEXUL ISTORIC PIATRA NEAMT

 
Biserica Sf. Ioan
, cea mai veche biserică din zonă, construită în timpul domniei lui Stefan cel Mare, de aceea i se mai spune si Biserica lui Stefan cel Mare. A fost ridicată între 1497-1498, ctitorie a lui Stefan cel Mare, fiind una dintre primele constructii de pe vremea voievodului moldav, ridicată în al 42-lea an de domnie. Imaginile prezintă biserica din mai multe unghiuri: foto 1: intrarea, foto 2-3: biserica privită din spate. foto 3: biserica văzută de pe pasajul pietonal din preajmă  Biserica a fost de curând restaurată la exterior.

COMPLEXUL ISTORIC PIATRA NEAMT COMPLEXUL ISTORIC PIATRA NEAMT COMPLEXUL ISTORIC PIATRA NEAMT

 
Turnul lui Stefan cel Mare: Turnul clopotnita (20 metri inaltime) a fost construit in 1499 si este asezat in imediata apropiere a bisericii Sf. Ioan. La inceput turnul masura 19 metri inaltime, iar in sec. XIX i s-a mai adaugat un etaj. La baza masoara 5,8 metri latime.

COMPLEXUL ISTORIC PIATRA NEAMT FOTOGRAFII PIATRA NEAMT DE SUS
Muzeul de Artă, Muzeul de etnografie si Turnul lui Stefan cel Mare

COMPLEXUL ISTORIC PIATRA NEAMT COMPLEXUL ISTORIC PIATRA NEAMT
Ruine ale vechii curti domnesti pot fi vazute în apropierea Bisericii si a liceului Petru Rares, unde există si o pivnită transformată în muzeu (vizitabila)


Muzeul de Arta (cladire din 1930, acum renovata) si Muzeul Cucuteni (neaparat de vizitat pentru amatorii de istorie)


Curtea Domneasca asa cum arata acum, dupa reamanajarea de dupa anii 2000.


Turnul cu ceas este vizitabil. Daca e inchis, intrebati la Muzeul de Arta de alaturi.
Fotografii din interior.


Ce se vede din Turn: biserica lui Stefan, toata esplanada de plimbare si Liceul Petru Rares

Această pagină face parte din siteul www.dana.acvaria.com * Mergi la prima pagină pentru a citi si restul!

eXTReMe Tracker