Motto: Cand nu-ti place lumea in care traiesti, inventeaza-ti-o singur!

 

 

 

 

Inapoi la prima pagina

La curtea lui Stefan cel Mare. Tārgu Neamt.

In zona Targu Neamt pot fi vizitate Cetatea Neamtului, Manastirea Neamt, casa memoriala Ion Creanga (la Humulesti, chiar la intrarea in Targu Neamt, venind dinspre Piatra Neamt), colectia de arta populara a mesterului Nicolae Popa (Tarpesti).

FOTO CETATEA NEAMTULUICetatea Neamtului este undeva in munti, vizibila din toate colturile orasului de la poale, fiind un reper esential in profilul locului. Drumul pana la cetate se face pe jos, dureaza in jur de 20-30 de minute la pas. La final te intampina un peisaj interesant, atat pana la intrarea in Cetate, cat si din Cetate catre imprejurimi. Ruinele sunt bine intretinute, pot fi vizitate in intregume, dar locul cel mai spectaculos pare sa fie podul cu piloni de piatra pe care se intra in cetate.

Cetatea Neamtului a fost ridicata in timpul lui Petru I Musat. Prima mentiune documentara dateaza din 1395. In timpul domniei lui Alexandru Lapusneanu (1564-1568) cetatea a fost distrusa partial. In timpul lui Vasile Lupu cetatea a fost transformata in manastire (1634-1653). In anul 1691, cetatea este aparata de un mic grup de plaiesi in fata asediului armatei polone conduse de Ioan Sobietski. In timpul domniei lui Stefan cel Mare, cetatea joaca un important rol de aparare. In aceasta perioada sunt ridicate noi ziduri si este construit un impresionant pod sprijinit pe 11 piloni de piatra. Epoca de maxima stralucire a cetatii se va incheia odata cu prima domnie a lui Petru Rares, cand turcii ocupa cetatile Moldovei.

 AICI - Album foto complet cu CETATEA NEAMTULUI dupa renovare (iulie 2009)


Cetatea Neamtului prin anii 90. Foto: © C.M. IMago SRL Piatra Neamt
Fotografii protejate cu copyright

***Vizitati siteul special dedicat Cetatii Neamtului (un site NEAMT.RO)
***Vizitati siteul special dedicat
mesterului popular Nicolae Popa (un site NEAMT.RO)

Această pagină face parte din siteul www.dana.acvaria.com * Mergi la prima pagină pentru a citi si restul!

eXTReMe Tracker